“Ons leven is dichtgeslagen als een boek waarin we hadden liggen lezen. Nu we het oppakken kunnen we de bladzijden niet meer vinden waar we gebleven waren.”   P.F. Thomése

Relatietherapie: ‘Emotionally Focused Therapy’ of ‘EFT’.

In de eerste fasen van een relatie zijn partners doorgaans intens verbonden. Ze zijn voor elkaar toegankelijk, ontvankelijk en betrokken. Daarmee schenken ze elkaar vrolijkheid, vertrouwen, veiligheid en vrede. In warme seks en seksualiteit wordt dat onderzocht, bevestigd en versterkt. Er ontstaat een hechte basis door samen in het leven te staan, keuzes te maken, verlangen en tegenslag te delen.

In de loop van tijd maakt iedere partner veranderingen door en verandert ook de relatie. Het leven zelf biedt zowel de verleiding als de noodzaak om weer meer afstand te nemen. Afstand die kan leiden tot verwijdering. De oorspronkelijke basis lijkt geheel verloren te gaan en er ontstaan vicieuze relatiepatronen die tot meer en meer verwijdering leiden. De een voelt zich verlaten, de ander voelt zich opgejaagd. Beiden ervaren verdriet, onmacht en eenzaamheid.

Als relatietherapeut help ik u in enkele sessies weer op weg en steun ik u beiden om samen een nieuwe aansluiting te vinden.

Het beste is me te mailen of te bellen op 06 37 28 35 55. Doe dat nu.

‘Emotionally Focused Therapy’ (EFT) is een gestructureerde relatietherapie.
In 4 tot 12 sessies ga ik met u samen de vicieuze gedragscirkels herkennen en doorbreken. We maken weer ruimte waarin u elkaar kunt ontmoeten en u kunt in de sessies ook ‘oud zeer’ opruimen. De basis van waaruit u elkaar in het begin verkozen en ontvangen hebt komt weer terug in beeld. Gevoelens van onmacht nemen af; de wederzijdse bereikbaarheid neemt gelukkig weer toe. Zo gaan jullie opnieuw hecht en verbonden bij elkaar komen, elkaar terug te vinden, lief hebben, steunen en stimuleren.

EFT is, net als psychosynthese, een ‘non-pathological’ benadering. Perioden met zorgen, problemen of tegenslag zijn fasen die aandacht verdienen. Het zijn ook perioden van inzicht en groei naar een meer volledig eigen leven binnen een meer volwassen partnerrelatie.

De basisprincipes van deze relatietherapie werden door Sue Johnson leesbaar en herkenbaar beschreven in haar boek: “Houd me vast: Zeven gesprekken voor een hechte(re) en veilige relatie”.
Het boek lezen kan een goede stap zijn, vooral als u het ook op een positieve manier met elkaar kunt bespreken. Wanneer dat moeilijk is of ‘er niet van komt’ zal ik u helpen om met elkaar het gesprek aan te gaan. Het boek is daarvoor echt niet nodig.

Meer weten? Mail me of bel me op 06 37 28 35 55. Doe dat nu.

“Niet dat je minder vaak de fout ingaat; vooral dat je sneller, met meer gemak en plezier en liefde kunt herstellen.”